Voetbal wordt over de gehele wereld gespeeld en de wedstrijden worden vooral afgewerkt
in stadions. Deze zijn er in diverse soorten en maten. In België is het Koning
Boudewijnstadion het grootste stadion met 50.000 zitplaatsen, maar dat is niets
in vergelijking met onderstaande stadions. Het betreft enkel stadions waar betaald
voetbalduels en interlands worden gespeeld.

1. Rungnado May Day Stadium – Noord-Korea – capaciteit: 150.000
rungrado_may_day_stadium09

In dit stadion speelt de nationale ploeg van Noord-Korea zijn interlands. Het wordt echter vooral gebruik voor andere doeleinden, zoals parades en shows. Omdat het nationale team van Noord-Korea hier echter duels afgewerkt, staat het grootste stadion van de wereld in Noord-Korea.

2. Salt Lake Stadium – India – capaciteit: 120.000
Saltlake_stadium_kolkata

In het Salt Lake Stadium werken liefst vier clubs uit India hun thuisduels af: Mohun Bagan, East Bengal, Mohammedan en Prayag United. Daarnaast worden de interlands van het Indiase elftal in het Salt Lake stadium afgewerkt.

3. Estadio Azteca – Mexico – capaciteit: 105.000
azteca2

De Mexicaanse club Club América speelt hier zijn thuisduels, maar het is ook de thuishaven van het nationale elftal van Mexico. In dit stadion werden in het verleden twee WK-finales gespeeld. Dit was in 1970 en 1986.

4. Bukit Jalil National Stadium – Maleisië – capaciteit: 100.200
800px-Stadium_nasional_bukit_jalil

Dit stadion werd gebouwd voor de Commonwealth Games, een sportevenement  dat om de vier jaar wordt gehouden en waar atleten uit 53 onafhankelijke staten met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch staatshoofd aan meedoen, van 1998. Tegenwoordig werkt onder meer het Maleisisch nationale elftal hier zijn interlands af.

5. Melbourne Cricket Ground – Australië – capaciteit: 100.024
CG-MelbCricketGround-Pano

Dit is een multifunctioneel stadion waar diverse sportwedstrijden worden gespeeld. Het stadion wordt vooral voor cricket gebruikt, maar ook voor onder meer Australian football en tennis. Het nationale voetbalelftal van Australië en voetbalclubs spelen hier echter ook regelmatig. Zo speelde de club Melbourne Victory in juli 2013 nog een oefenduel tegen Liverpool in dit stadion.

6. Azadi stadium – Iran – capaciteit: 100.000
Azadistadium_tehran_iran
Dit stadion in Teheran werd gebouwd voor de Aziatische spelen van 1974, maar inmiddels spelen de Iraanse clubs Persepolis FC en Esteghlal FC hun thuisduels in dit grote stadion.

7. Camp Nou – Spanje – capaciteit: 99.786
20-6-2010-15-11-36

Het eerste Europese stadion in deze lijst is pas terug te vinden op plaats zeven. Dit is echter wel direct een bekend stadion, namelijk het Camp Nou van FC Barcelona. Er kunnen bijna 100.000 mensen in deze arena. In het verleden werden hier onder meer twee Champions League-finales gespeeld.

8. FNB Stadium – Zuid-Afrika – capaciteit: 94.736
soccercity_front

Dit stadion werd gebruikt voor het WK van 2010. De finale tussen Nederland en Spanje (0-1 winst Spanje) werd hier ook afgewerkt. Nu speelt de Zuid-Afrikaanse club Kaizer Chiefs zijn thuisduels in deze voetbaltempel. Het nationale elftal van het land speelt zijn interlands ook hier.

9. Wembley Stadium – Engeland – capaciteit: 90.000
Wembley_Stadium_interior

Misschien wel het bekendste voetbalstadion ter wereld, het Wembley Stadium in Engeland. Het nationale elftal van Engeland speelt hier zijn interlands, maar ook de finale van FA Cup wordt hier gespeeld. Er worden ook andere grote duels gespeeld, zoals de Champions League-finale van het seizoen 2012/2013 tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Ondanks dat het Wembley niet bijna onderaan staat in de lijst van grootste voetbalstadions, is het wel het grootste stadion Europese stadion dat overdekt kan worden. Alle 90.000 plekken kunnen overdekt worden.

10. Gelora Bung Karno Stadium – Indonesië – capaciteit: 88.083
gelora-bung-karno-stadium

Het in Jakarta gelegen stadion kan bijna 90.000 toeschouwers herbergen en het nationale elftal van Indonesië werkt hier zijn interlands af. Verder maakten drie Engelse topclubs gebruik van het stadions tijdens hun Azië-tour in voorbereiding op dit seizoen. Dit waren de club Arsenal, Chelsea en Liverpool.