Noord-Korea kiest voortaan de kapsels van zijn inwoners. Mannelijke bewoners worden bij wet verplicht om het kapsel van grote leider Kim Jung Un te dragen. Het Noord-Koreaans schoonheidsideaal (volgens de overheid) is een goedgevulde kruin, de haren aan de zijkant echter kortgeknipt. Ook de vrouwen zijn beperkt in de keuze van hun haarsnit. Borden bij kapperszaken geven aan welke kapsels zijn goedgekeurd door het communistisch regime. Zo kunnen vrouwen slechts kiezen uit 18 stijlen. Deze richtlijnen zijn gemaakt door de overheid en worden bewaakt door een soort modepolitie die erop toeziet dat de regels gevolgd worden. Eerder werden piekjeshaar en kuiven verbannen. Deze vormen immers een bakermat voor boysbands en kunnen schade brengen aan de psychische gezondheid. Metalheads maken geen kans hun weelderige haardos te behouden (of zelfs te ontwikkelen), want de haargroei wordt beperkt tot 5 cm. Aldus de ongecontroleerde berichten uit de communistische staat.   

Zou er een kliklijn bestaan waar je kan melden dat je het kapsel van je buurman 2 centimeter te lang is? Of een oproepbrief (om de twee weken) waarop staat dat je verwacht wordt bij de kapper? Volgens sommige media doen verhalen over Noord-Koreaanse kapsels al jaren de ronde en zijn ze niet altijd even betrouwbaar. De nieuwe informatie over de kapsels is zelfs overdreven, klinkt het. Want wie in het land rondloopt, wordt niet massaal omringd door Kim Jung Un-look-a-likes.  

En bovendien, heersende schoonheidsidealen verschillen natuurlijk ook in tijd en ruimte. Wat als elk land zijn eigen modepolitie had? Hier krijg je alvast een idee welke haarsnit bij welk regime hoort.

1. Heilige Heidi: Joelia Tymosjenko (Oekraïne)

Ukrainian President election

Heilig boontje of hete Heidi? De coupe (mind the context) van Joelia Tymosjenko, is het symbool van het nieuwe Oekraïne. De gewezen premier wil het nog een keertje proberen als president. Dankzij haar afwijkende kapsel onderscheidt ze zich van de gewone vrouw. Ze maakt daar dan ook gretig gebruik van in haar campagne. Sommigen noemen het een Russisch icoon met aureool, anderen een soort erekrans die zij standvastig om haar hoofd drapeert.

Toegegeven, het is een dankbaar campagnetool. Tijdens haar gevangenschap waren familie en vrienden er niet zuinig mee haar beeltenis (inclusief tovervlecht) op grote spandoeken te drukken en hiermee haar vrijlating te eisen. De oppositieleidster en boegbeeld van de Oranjerevolutie zat sinds 2011 gevangen wegens machtsmisbruik en corruptie en werd begin deze maand vrijgelaten. Alle aanklachten werden ongeldig verklaard. Vlak na haar vrijlating stelde Tymosjenko zich presidentskandidaat voor de verkiezingen in mei. Haar toespraak op het Euromaidan in Kiev, werd zowel met gejuich als gefluit onthaald.

Maak zelf je tymosjenkovlecht en tover je weg naar de revolutie!

2. Vinnig vlaskopje: Geert Wilders (Nederland)

Zijn spraakmakende kapsel is misschien bekender dat zijn opheffende uitspraken zelf. Geert Wilders, voorzitter van de extreem rechtse partij PVV, is niet vies van een beetje bleekmiddel.

Geert Wilders

Speculaties over zijn geblondeerd haar zijn er genoeg. Zo zou hij op die manier zijn Indische afkomst willen verbergen. Een Nederlandse antropologe meent dat Wilders grootvader met een Joods-Indische vrouw was getrouwd. Als tiener had Geert Wilders donkerbruine krullen, hij ging ze pas nadien blonderen. Het overmatige gebruik van waterstofperoxide wordt gebruikt om zijn roots te verbergen, klinkt het. Anders zou hij immers niet geloofwaardig overkomen in zijn strijd tegen de islam. Het kapsel van de Nederlandse politicus wordt zijn handelsmerk. Hoewel bespot door tegenstanders en collega’s, is het dé ideale manier om aandacht te krijgen van de pers.

Wil je graag zelf wat meer in de belangstelling staan? In Nederland kan je sinds enkele jaren in carnavalswinkels terecht voor de perfecte replica van Geert Wilders’ haardos. De Wilderspruik is er enorm populair. Voor een luttele 6,95 is zij de jouwe. Ook in de kapperszaken groeien de aanvragen naar een Wilders’ coupe (context wederom belangrijk).

Op deze site ben je de persoonlijke kapper van Geert Wilders. Geef hem op tijd een scheerbeurt en houdt zijn extravagante kapsel natuurlijk mooi blond.

 3.Nutty professor: A.P.J. Abdul Kalam (India)

Abdul KalamDeze voormalige Indische president schaamt zich niet om het passeren van de jaren. Kleurenshampoos zijn aan hem niet besteed. Want er is altijd eerbied voor grijze haren. Zijn witgrijze dos past bij zijn verleden van wetenschapper. Stylisten beweren echter dat het er allemaal wat netter en verzorgder mag uitzien.  Toch was Abdul Kalam in zijn eigen dorp, Tamil Nadu, een stijlicoon. Bij de lokale kapper in dat dorp waren er vele aanvragen voor het kapsel van de president.

Kalam droeg ook steevast een kam bij zich. En als hij zich buiten moest begeven, keek hij altijd even in de spiegel, of zijn haar wel goed lag. Kalam gaf enorm veel geld uit aan zijn kapsel. Het bedrag dat zijn kapper aanrekende, lang hoog boven het gemiddelde weekloon van de Indiërs. Politici beweren dat hij zich meer met zijn uiterlijk bezig hield dan met de politiek. Tijdens een stemronde in het Parlement schreef iemand op een stembriefje dat Kalam er veel beter zou uitzien als zijn haar geknipt zou zijn. Het briefje werd ongeldig verklaard. Tijdens de presidentiële verkiezing werd er meer gepraat over het kapsel van Kalam dan over de verkiezing zelf.

4. Queen of hairspray: Margaret Thatcher & Queen Elizabeth II (Verenigd Koninkrijk) + Koningin Beatrix (Nederland) + Koningin Fabiola (België)

Margarat ‘Maggie’ Thatcher bracht drie keer per week een bezoek aan de kapper. Zo hield the iron lady haar betonnen kapsel in bedwang. Analisten gingen aan de slag met de agenda van de voormalige Britse First Lady en concludeerden dat ze in 1984 maar liefst 120 keer een kapperafspraak had. Maggie had zelfs een favoriet merk krulspelden: Carmen was een merk dat in de jaren ’80 erg populair was. Toen ze in 1982 op bezoek was in China, leende ze een Carmen-set van iemand van de ambassade. Terwijl ze enkele jaren ervoor ook al de Britse ambassadeur in Iran op pad stuurde om dit exacte merk te zoeken voor haar. De Islamitische revolutie werd even ‘on hold’ gezet voor de juiste krulspelden.

Thatcher was met haar kledingsstijl, blauwe mantelpakjes en strakke kapsel, een trendsetter voor vrouwenmode in de jaren ’80. Ze werd ook mode-icoon door haar typerende handschoentjes, parelhalskettingen en handtassen. ‘Handbagging’ werd zelfs een Engels werkwoord. Het staat voor iemand bot behandelen.

Ook de Britse Koningin Elisabeth draagt al meer dan 50 jaar een vergelijkbaar kapsel. Ook zij kreeg wekelijks een shampoo-behandeling en een knipbeurt. Volgens kappers aan het Britse hof heeft de koningin erg dik haar en heeft ze dus extra veel haarspray nodig. Zeker door de vele modieuze hoeden die ze draagt, moet er genoeg haarlak voorzien zijn. Volgens insiders weigert Elisabeth haar set krulspelden te moderniseren, ook de haardroger in het paleis stamt af uit de jaren ’60.

Zowel the iron lady als de queen dragen hun geföhnde kapsel als een kroon. Ook onze eigenste doña Fabiola blijft haar kapsel al 50 jaar trouw. Koningin Fabiola rekent al sinds 1969 op dezelfde kapper. Maar ook daarvoor was Fabiola’ss coiffure al jaren hetgeen wat haar zo typeerde. Net zoals bij haar Nederlandse collega koningin Beatrix. Het is nu eenmaal zo dat men aan de Koninklijke hoven niet zo snel van haardracht verandert. Hun haardracht staat symbool voor de macht en het royale prestige van de monarchie. Ook hier zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het oubollig en uit de mode, anderen noemen het kapsel een kunstwerk op zich.

In Nederland wordt ook wel eens de vergelijking gemaakt tussen het haar van politicus Geert Wilders (zie hierboven) en dat van de voormalige koningin  Beatrix. Zouden ze dezelfde hairspray hebben?

Wilders & Beatrix

Engeland zal dan weer een heleboel haarlak moeten invoeren om zijn inwoners te kunnen voorzien van een stabiele bos haar. Zal er ook met ijzeren hand worden op toegezien dat het land genoeg lak in voorraad heeft?

Probeer hier je eigen coupe royale in minder dan 10 minuten!

5. Pittige poedel: Annemie Turtelboom (België)

 Minister van Justitie, Annemie Turtelboom kiest resoluut voor zwarte kledij en wordt vaak herkend door haar warrige kapsel. Maar sinds kort wijkt ze af van deze keuze en is er ook al eens wat kleur in haar garderobe terug te vinden. Enkele jaren geleden werd Turtelboom door TV-styliste Lien Degol uitgeroepen tot best geklede vrouw. Hoewel ze meestal sober gekleed gaat, heeft de minister duidelijk stijl. Ook over haar natuurlijke krullen was styliste Degol enthouasiast. Turtelboom zelf reageerde verbaast over al deze lof. Ze besteedt namelijk enorm weinig tijd voor de spiegel, zegt ze.
Over haar kapsel zijn al heel wat woorden gevloeid. Van sexy zwarte krullen tot coupe zwarte piet en vogelnest. Zelf vindt ze het jammer als opmerkingen over haar uiterlijk meer in de belangstelling komen dan kritiek op haar beleid. Gelukkig kan ze dat allemaal relativeren. ‘Komaan, Twitter. Net op de vrt geweest en nog geen tweets over mijn kapsel, in slaap gevallen?’, tweette ze enkele maanden terug.