Het is weer zover, vanavond moeten we opnieuw afscheid nemen van onze favoriete Thuis-personages. Want in de zomervakantie hebben we wel wat anders te doen dan om 20u10 voor het scherm te kijken naar het wel en wee van de familie Bastiaens en het gezin Bomans. Toch maken velen een feestje van die laatste aflevering. Sociale media roepen mensen bijeen om op groot scherm te kijken naar de seizoensfinale, mét drank en spijs. Ook wordt er druk gespeculeerd over wat de personages nog allemaal te gebeuren staat: danst Louis met Jana of Olivia op het eindejaarsbal? Verstoort Peggy de babyborrel van Lucas? Neemt Geert afscheid van zijn moeder in de Ardennen om zich terug bij Marriane te vervoegen? Geraakt Waldek over  zijn schuldgevoel en trouwt hij alsnog met zijn Rositska?

 

Maar waarover iedereen het meeste speculeert is toch wel wie het geheime vriendje is van Emma. We weten al dat hij zich Gui Tarstar noemt, dat hij ouder is dan Emma en dat hij graag pizza eet. In Thuis en andere VRT-programma’s staat, naast de kijker entertainen, informeren centraal. Zo was er met Franky en dokter Ann een sensibilisering rond homoseksualiteit en met Jana en Bram (Brana) werd tienerzwangerschap onder de aandacht gebracht. Tijdens deze seizoensfinale staat het gevaar van internet voorop. Wat ons vooral interesseert is wie het Facebookvriendje is van Emma.

 

Emma valt op oudere mannen, zo had ze eerder ook een crush op Jens. Maar deze keer is het anders, zegt ze, deze keer is het wederzijds. En het is dik aan tussen Emma en Gui Tarstar. Het begon met onschuldig geflirt op internet, maar dat gechat leidde als snel tot een afspraakje en een cadeautje. Toen ze zich uitkleedde voor de webcam toonde Emma meer dan het kettinkje dat ze had gekregen van haar geheime lover. Wij zetten voor u de verdachten nog eens op een rijtje en doen een oproep naar Emma om naar huis te komen, want: “Nergens beter dan thuis!”

 

1. Danny

10402663_500681510033636_8567072251556429749_n

Danny scoort het hoogste op ons verdachtenlijstje. Door zijn functie als politieagent lijkt hij nochtans onschuldig. En net dat maakt hem verdacht. Een corrupte flik is een vaste waarde in een televisieserie. Als een van de weinige agenten die in de Thuisgemeenschap rondlopen, is Danny betrokken bij het onderzoek naar de verdwijning van Emma. De ideale manier om informatie achter te houden en op de hoogte te blijven van het verloop van het onderzoek. Tijdens het verhoor van Judith en Tom was hij ook verdacht stil. Zijn collega Tim benadrukt dan ook nog eens dat weglopers meestal terecht komen bij iemand die ze goed kennen, Danny probeert zo onschuldig mogelijk te kijken. Wanneer Judith uiteindelijk een sms’je krijgt van Emma, kan ze zowel Tim als Danny niet bereiken. Omdat Danny bij Emma zit?

Bovendien is Danny een personage dat al een tijdje rondloopt in Thuis, maar een eigen verhaallijn kreeg hij nog niet. Wel weten we dat hij gefrustreerd is, omdat zijn relatie net verbroken is en zijn date met Paulien een sisser was. Bovendien zei Gui Tarstar net die dag tegen Emma dat hij een slechte dag achter de rug had. Toen Emma haar portemonnee vergat in de ‘Frens’ werd die haar overhandigd door Danny. En pas dan startte het chatten op Facebook. Toeval? Ook koos hij voor nickname was een bewuste keuzen, omdat Danny wist dat Emma gitaarlessen nam. Tijdens het Jens-incident benadrukte Danny echter dat mannen van jonge meisjes moeten afblijven. Wil hij zichzelf hierdoor minder verdacht maken? Moet hij zichzelf een spiegel voorhouden? Vallen 14-jarige meisjes op kletskoppen in uniform?

 

2. Geert

geert

In eerste instantie lijkt Geert Smeekens een brave huisvader. Hoewel hij zelf geen kinderen heeft, speelt hij opa voor Sandrientje, is hij peter van Britney en een grootvaderfiguur voor Emma. Dokter Smeekens is iemand naar wie Emma enorm opkijkt. Als hij bij haar in de buurt is, is hij niet meer de serieuze dokter. Hij is de wijze man die haar meeneemt op reportage bij B-fast en tot ieders verbazing is hij een krak in Guitar Hero. Sommigen zeggen dat ‘Gui’ een pseudoniem is voor ‘Geert’ en ‘star’ een anagram voor ‘arts’ en dat we binnenkort een donkere kant gaan zien van gentleman Geert.

Anderen beweren dat de dokter te geliefd is bij de kijkers, bovendien is Smeekens is geen computerman. In de dokterspraktijk stelt Ann meestal orde op zaken als het op computerwerk aankomt. Een Facebookprofiel aanmaken en chatten behoort niet tot een van zijn vaardigheden. En hoe kan dat alles als Geert in de Ardennen zit bij zijn zieke moeder. Door de situatie ten huize Bastiaens is de huisarts niet altijd even gelukkig. Hij zal dus ook wel wat afleiding kunnen gebruiken. Maar vele kijkers vragen zich af of hij wel werkelijk in de Ardennen zit. En waarom belt hij vrouwlief Marianne niet terug? Omdat hij weet dat deze vrouw zal instorten als ze ontdekt dat ze eerst een koppel was met een verkrachter (Swerts) en nu de lakens deelt met een pedofiel? Bovendien had Geert lange tijd een boontje voor Judith, de moeder van Emma. Wie de moeder wil winnen moet met de dochter beginnen?

3. Guy

guy thuis

Brandweerman Guy is al een tijdje van de radar verdwenen. Nadat enkele seizoenen geleden bleek dat hij Fien had vermoordt, vluchtte hij weg omdat hij door de Thuisvrienden niet meer aanvaard werd. Hij was de pesterijen beu en zocht andere oorden op. Is Guy teruggekomen om wraak te nemen? De man heeft meermaals bewezen dat hij agressief kan zijn als iets hem niet aanstaat. Tegen zijn ex-vrouw Mayra bijvoorbeeld, toen hij het niet kon verkroppen dat ze lesbisch was of toen hij Marianne en Sandrientje gijzelde in de kelder.  Als Guy werkelijk Gui Tarstar is, kijkt Emma maar beter uit.

 

4. Raphaël

raf

Ook Raphael is een tijdje buiten beeld gebleven. Na de brandstichting in Ter Smisse, werd hij geïnterneerd naar een opvangcentrum, vervolgens verhuisde hij terug naar Barcelona. Raphael had een geheime relatie met zijn halfzus, Femke en kampte met een psychische stoornis. Of hij het vriendje is van Emma is niet duidelijk, want in principe hebben ze elkaar nog nooit ontmoet. Raf heeft wel de ideale looks om tienermeisjes aan te trekken.  En we weten allemaal dat het alweer een paar seizoenen geleden is dat we nog eens een vlammenzee zagen in Thuis. Dus zou de terugkomst van een pyromaan wel aan de verwachtingen voldoen.

 

5. Waldek

waldek

Toen Emma voor het eerst afsprak met Gui Tarstar, kwam ze Waldek tegen die met zijn taxi voorbijreed. Hield Waldek slechts een oogje in het zeil of was hij het die een afspraakje had met Emma. Waldek zit de laatste tijd opvallend veel achter zijn laptop, op zijn scherm is zelf te zien dat hij bevriend is met Gui Tarstar. Wijst dat op de schuld of onschuld van Wally?

Langs de andere kant heeft Waldek de dood van Emma’s vader, Kurt op zijn geweten. En hoewel het een ongeluk was hebben Emma en haar broer Stan het hem nog niet vergeven. Waarom zou ze dan in zijn armen vluchten? Bovendien vertelde Waldek aan Rosa dat hij Emma gezien had op een bankje. Waarom zou hij zichzelf dan verdacht maken? Een relatie strookt ook niet met zijn minzame, gelovige karakter.

6. De Kabouters

2526639680

Toon en de liefde, dat klikt niet. Zegt hij zelf. Zijn relatie met vrouwen ligt moeilijk. Hij wees Peggy af, nadat die openlijk avances maakte en zit vaak te tokkelen op zijn laptop. Wat als al dat gecomputer nu eens niet werk gerelateerd is? Toon werkt bij De Kabouters en een tijde ook voor het bedrijf van Luc, dus Emma zal hem wel eens ontmoet hebben. Hij is ouder dan Emma, maar niet onaantrekkelijk.

Ook kabouter Adil is een mogelijke verdachte. Pogingen om Paulien te versieren mislukten telkens, omdat hij te verlegen was. Meisjes versieren kan hij niet goed, maar misschien lukt dat beter via het internet? Adil hangt ook vaak rond in de ‘Frens’, is dat enkel om Paulien te zien of hoopt hij er een glimp op te vangen van Emma, die daar ook vaak rondhangt. De twee hebben ook iets gemeenschappelijk. Ze hebben namelijk alle twee hun vader verloren op jonge leeftijd en dat schept een band.

 

7. Leo

leo

Buiten wat gemopper over de taxi’s komt Leo niet veel meer opdraven in de serie. Nu Leo met pensioen is gegaan heeft hij heel veel vrije tijd. Toch loopt hij maar wat rond te slenteren in de Zus & Zo. Geef die man toch wat meer verhaallijn. Insiders fluisteren dat Leo uit Thuis verdwijnt. Heeft hij iets te maken met de verdwijning van Emma en verdwijnt hij daarom zelf ook? Het leeftijdsverschil tussen Leo en Emma is misschien net iets te groot, maar misschien ziet Emma in deze brompot wel een knuffelbare teddybeer. Leest Jenny daar slecht nieuws in de krant?

8. Franky

franky

Het ging al lang niet meer goed tussen Franky en Tibobo. Nadat Franky hem bedroog wouden ze samen een nieuw leven opbouwen in Amerika. Maar ook daar ging het een tijdje niet goed tussen de twee. Is Franky stiekem terug naar België gekomen en van seksuele geaardheid geswitcht? Bij Thuis houden ze van plotwendingen, zoveel is zeker.

9. Courtois

courtois

Ivo Courtois is een gerespecteerd advocaat. Maar ging zijn boekje meermaals te buiten toen hij Marianne chanteerde. Hij zou een tweede Robert Swerts kunnen zijn, bovendien is hij niet komen opdagen op het proces van Ann. Wegens ziekte, beweerde hij. Misschien had hij wel andere zaken voor te bereiden?

 

10. Toch maar gewoon weer de Luc

luc

Luc heeft wel meerdere misdrijven op zijn kerfstok staan, het is dus niet vreemd dat iedereen wat wantrouwend is in zijn buurt. Wanneer er iets gebeurt, wordt er altijd meteen in zijn richting gekeken. Het mag dan wel allemaal terug goed gekomen zijn tussen Luc en Julia. Luc heeft donkere perioden gezien en eenzaamheid gekend. En nu Julia nog steeds in Afrika zit, begint hij zich misschien te vervelen? Maar wil hij echt alles terug op het spel zetten? Zeker nu zijn relatie met Lowieke opnieuw is hersteld? De oplettende kijkers hebben misschien gezien dat de auto die Luc cadeau deed aan zijn zoon hetzelfde merk is als de auto waarmee de mysterieuze kidnapper mee rondrijdt. Als de politie het onderzoek snel wil afronden, wijzen ze best maar weer gewoon Luc aan als schuldige. Het is trouwens al bijna een jaar geleden dat Luc nog eens zijn ware aard liet zien. Een seizoensfinale is daar het ideale moment voor.