Naar aanloop van de verkiezingen werd ze alweer geprezen: Martine Tanghe, mediamama. Een rolmodel voor alle (beginnende) journalisten. Nieuwsankers zijn de dag van vandaag ook opvallend vrouwelijk. Hanne Decoutere, Annelies Van Herck, Elke Pattyn en Catherine Moerkercke zijn prachtige blonde verschijningen die dagelijks op televisie komen. Aan de hand van hun nieuwsuitzendingen bewijzen dat ze slimmer zijn dan hun haarkleur doet vermoeden.    

Ook fictieseries hebben begrepen dat media niet uitsluitend meer mannenbastions zijn. En daarom hoeven vrouwelijke journalisten niet enkel te briefen over de laatste modetrends. Er zijn er die sterke opiniestukken en scherpe politieke analyses maken. Je hebt de pitbulls die zich vastbijten in een onderzoek en pas loslaten als ze alle pistes hebben onderzocht. De journalistes van vandaag zijn ambitieuze carrièrevrouwen die nieuwsgierig en ondernemend zijn. Om Lois Lane als bekendste voorbeeld te nemen; achter elke superman staat een supervrouw.

Bekijk hieronder de strafste fictieve mediamadammen, onderverdeeld in verschillende categorieën.

1. Politieke journalisten

Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sorensen) is een personage uit de succesvolle Deense reeks ‘Borgen’. Fønsmark is een ambitieuze journaliste die het schopt tot nieuwsanker bij TV1News. Ze brengt verslag uit over de verkiezingen, de nieuwe regering en in het bijzonder de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, Brigitte Nyborg Ze is idealistisch en enorm gedreven. Ze wil telkens overal als eerste bijzijn, maar krijgt dat moeilijk te combineren met haar privéleven.

‘The Newsroom’ is een HBO-serie die gaat over de fictieve nieuwszender ACN. MacKenzie McHale (Emily Mortimer) is uitvoerend producent bij Newsnight, een programma dat kwaliteitsnieuws boven commercieel nieuws verkiest. Sloan Sabbith (Olivia Munn)brengt voornamelijk financieel nieuws. Hoewel haar veel geld is aangeboden om bij collega/concurrent Goldman als analiste aan de slag te gaan, blijft ze trouw aan haar post bij Newsnight.  Margaret ‘Maggie’ Jordan (Alison Pill) begon als stagiaire bij het programma, maar werkte zich in een mum van tijd op tot coproducer.

‘House of Cards’  is een Amerikaanse televisieserie over politicus Francis Underwood en gebaseerd op de gelijknamige Britse serie. Zoe Barnes (Kate Mara) is een jonge, soms wat naïeve journaliste bij The Washington Herald. Maar ze bruist van de ambitie. Ze deinst er niet voor terug haar vrouwelijkheid te gebruiken om bij iemand bepaalde informatie los te krijgen. Haar arrogantie wordt haar niet altijd in dank afgenomen, zeker niet wanneer ze met iemands promotie gaat lopen…  

2. Wereldverbeteraars

1395734022-vtm-deadline-2014_resize-384x99999

Charlotte Vandermeersch speelt in ‘Deadline 25/10’ voor de tweede keer de rol van journaliste Marianne Schmidt. Nadat ze haar baan bij de Gazet van Antwerpen opzegde wordt Mariannes zoontje betrokken bij een CO-vergiftiging. Marianne wil weten wie hiervoor verantwoordelijk is en doet terug een beroep op de journalist in zichzelf. Terwijl maakt Antwerpen zich klaar voor de moeder der verkiezingen en probeert iedereen zijn handen in onschuld te wassen. Maar Marianne is vastbesloten te achterhalen wie de schuldige is, want “een journalist spreekt altijd de waarheid.”

Lois Lane is oorspronkelijk een personage uit de Superman-strips. Ze werd bedacht in 1938, maar behoudt anno 2014 nog steeds haar jeugdige uitstraling door vertolkingen van onder andere Teri Hatcher, Kate Bosworth en Amy Adams. Hatcher is wellicht de bekendste Lois die aan Supermans zijde stond. In ‘Lois & Clark: The New Adventures of Superman’ speelde zij gedurende vier seizoenen de integere Daily Planet-reporter. Samen met haar partner Clark (Superman) zorgt Lois ervoor dat boeven en bandieten niet ontkomen. Gerechtigheid zal altijd prioriteit zijn voor de journaliste. Opgeven staat niet in haar woordenboek.”Being a hero’s wife means never accepting defeat,” is niet voor niets haar leuze.

Rory Gilmore (Alexic Bledel) uit ‘The Gilmore Girls’ zit altijd met haar neus in de boeken. Een woordenboek is haar favoriete verjaardagscadeau. Ze is net als haar moeder een koffieverslaafde. Rory gelooft in de goedheid van de mens, is idealistisch en wil een verschil kunnen maken. Ze wil genieten van het leven en zo veel mogelijk ervaring opdoen. Ze weet wat ze wil en niemand kan haar tegen houden als ze eenmaal ergens haar zinnen heeft opgezet. Allemaal eigenschappen om het te schoppen tot een goede journaliste. En al haar harde werk loont. Op de prestigieuze Chilton-school schopte Rory het tot editor. Voor de Yale Daily News mocht ze hoofdredacteur spelen en later werd ze reporter voor Barack Obama’s eerste presidentiële campagne. Van wereldverbeteraar tot politieke (correcte) journalist!

3. Gossip girls

courtney_cox

Gale Waethers is de reporter van dienst in de vier ‘Scream’-films. Ze brengt verslagen voor Top Story over de Woodsboro-moorden. Weathers wordt gespeeld door ‘Friends’-actrice Courtney Cox. Zij omschrijft haar personage als een manipulatieve vrouw die weet wat ze wil. Ze is bazig en arrogant en gaat erg ver om een ‘goed’ verhaal te hebben. Gale wil overal in uitblinken en de beste zijn, zeker in haar job als reporter. Zeggen dat ze over lijken gaat zou een brug te ver zijn, maar ze gaat wel op zoek naar alle scoops in verband met de brutale moorden die in het stadje Woodsboro plaatsvinden. Ze schrijft er ook een boek over. Dit dik tegen de zin van het grootste slachtoffer van de slachtpartijen, Sidney Prescott, die zich door Gale gestalkt voelt. Naarmate Gale zelf meer betrokken raakt bij de moorden en ze Sidney gered heeft, sluiten de twee vrede. Maar enkele jaren later kampt Gale met een writer’s block en bieden de moorden (die opnieuw plaatsvinden) haar veel inspiratie. Ze gaat undercover om de moordenaar te ontmaskeren, maar komt hier zelf niet zonder kleerscheuren uit.

Rita Skeeter  is een reporter voor de Daily Prophet en correspondent voor Witch Weekly. Ze is een fictief personage uit de bekende Harry Potter-boeken. In de films wordt ze gespeeld door Miranda Richardson. Skeeter neemt het niet nauw met de waarheid, en durft een verhaal hier en daar wat aandikken als dat zo beter klinkt of als ze hiermee kan uitpakken. Geruchten gaat ze niet na en brengt ze als feiten. Sommige verhalen zijn regelrechte wraakacties naar haar vijanden toe. Ze doet er alles aan om Harry Potter en zijn vrienden in diskrediet te brengen en gebruikt hiervoor haar journalistieke skills. Ethiek laat ze achterwege. Doordat zij zichzelf in een kever kan veranderen, kan ze heel gericht spionagewerk verrichten en sappige details verklappen over bekende tovenaars zoals o.a. Harry. Waar ze de beste in is? Spioneren, chanteren en ambeteren!

 

Lucy Spiller is hoofdredacteur van Dirt en Now Magazine. Spiller (alweer gespeeld door Courtney Cox) is net als Gale steeds op zoek naar spannende verhalen. Voor Dirt hanteert Lucy regelrechte riooljournalistiek, wat dan weer verwijst naar de naam van de serie en het tijschrift. Als baas van het tijdschrift doet Lucy vaak een beroep op paparazzifotografen om de beste scoops te kunnen leveren aan haar lezers. Lucy Spiller raakt net als Gale Weathers gewond bij het maken van een reportage. Ze is geobsedeerd door haar werk en daardoor is haar privéleven niet heel succesvol. Buiten haar magazines en de vele celebrities die ze kent, stelt haar sociaal leven weinig voor.

4. ‘Model’journalisten

tumblr_mtr5dq4fGM1rln1hlo1_500

Miranda Priestly is een personage uit het boek ‘The Devil wears Prada’ en de gelijknamige film. Priestly wordt gespeeld door Merryl Streep en is gebaseerd op Anna Wintour van Vogue. Miranda Priestly is hoofdredacteur van het modetijdschrift Runway en een heel belangrijk en invloedrijk persoon in haar branche. Ze staat bekend om haar moeilijk karakter, haar perfectionisme en haar onuitvoerbare eisen. Ze stelt haar werknemers zwaar op de proef en dreigt dagelijks met ontslag. Dat verklaart ook het hoge aantal assistenten die al de revue passeerden. Miranda is koel, afstandelijk, intimiderend en ongelooflijk recht voor de raap.

Enkele jaren geleden maakte de Amerikaanse studente Gabrielle Ashley Olya haar thesis over hoe vrouwelijke (mode) journalisten in films worden voorgesteld. Ze nam de prent ‘The Devil wears Prada’ als voorbeeld om de mogelijke effecten ervan op het imago van journalistes te onderzoeken. Haar oordeel was dat het blijkbaar normaal is dat een vrouw met zo een hoge functietitel bijna niet anders kan dan koel en beredeneerd zijn. Een vrouw van zo een kaliber kan dus niet zachtaardig zijn en moet haar domein regeren met de ijzeren vuist.

In HBO-serie ‘Sex & the city’ schrijft Carrie Bradshaw als freelance journaliste wekelijks een column voor de New York Star en later voor Vogue. Omdat haar columns zo in de smaak vallen, mag ze die later ook bundelen in een boek. De columns vormen de rode draad van de serie, omdat ze vertellen wat Carrie meemaakt en in voice over door haar voorgelezen worden.  De teksten gaan grotendeels over de seksuele escapades van Carrie en haar vriendinnen en over haar grote liefde, de mysterieuze Mr.Big. Door haar job bij de krant en het prestigieuze fashionmagazine Vogue krijgt Carrie een soort van celebretiestatus in New York. En dankzij haar rol als Bradshaw is ook de actrice Sarah Jessica Parker een fashionicoon geworden. Carrie leeft voor mode en geeft haar laatste cent liever uit aan een fashiontijdschrift dan aan een avondmaal. Ze heeft op zijn minst 100 paar schoenen en dankzij haar weet iedereen wat Manolo Blahniks en Jimmy Choos zijn. Handtassen van Fendi en Hermès zijn haar favoriete accessoires. In de serie (en twee films!) draagt Carrie onder andere Alexander mcQueen, Christian Louboutin, Vievienne Westwood en Marc Jacobs. En dat allemaal met het loon van een freelance-journaliste.

5. Gekke en geniale verslaggevers

Het moet niet altijd even serieus zijn. Meestal levert de meest absurde aanpak het interessantste resultaat, anders zou‘De ideale Wereld’ niet tot beste informatieprogramma verkozen zijn. Onderstaande dames kiezen in eerste instantie misschien niet voor de beste aanpak, maar redden het geheel vaak met een flinke dosis humor en een sterke persoonlijkheid.

bb_ushi-must-marry_03

Ushi Hirosaki is een typetje dat gecreëerd is door de Nederlandse actrice Wendy van Dijk. Ushi is een journaliste uit Tokyo en haar ‘English is not so very…bad’. Ze interviewt bekende mensen uit binnen-en buitenland. ze wordt steevast begeleidt door haar rechterhand, Tojo. Door de taalbarrière tussen Ushi en haar interviewee ontstaan er vaak hilarische misverstanden.  Voor het gesprek plaatsvindt, gaat Wendy als zichzelf met de bekende ster op de foto. Na het gesprek ontdoet van Dijk zich van haar vermomming (pruik, bril, accent en valse tanden) en zijn haar gesprekpartners vaak met verstomming geslagen. Alvorens ze dit doet vraagt ze: “You have picture from you for me? You want picture from me for you?” Dan geeft ze een foto van zichzelf als Wendy en vraagt ze of deze een belletje doet rinkelen. De ene celebrity legt de puzzelstukjes al wat sneller bij mekaar dan de andere. Deze bekende sterren trapten reeds in de val: Patrick ‘McDreamy’ Dempsey, Pamela Anderson, Adele (“Miss Adele Singing Woman”), Ruby Wax, David Hasselhof  en Chris Noth (Mr. Big). Bekijk hier het interview van Ushi met Adele

Bridget Jones (Renée Zellweger), een personage van de Britse schrijfster Helen Fielding, heeft in de tweede film ‘Bridget Jones, the edge of reason’ een carrièrewending genomen. Ze is reporter bij ‘Sit up Britain!’ en opent de prent met een reportage over de veiligheid van parachutespringen, waarna ze haar eigen parachute niet open krijgt. Hoewel ze gelukkig is met Mark Darcy, komt hun relatie onder druk te staan. Mark heeft het te druk voor Bridget, waarna zij de bal terugkaatst; ze is ook druk in de weer met die reportage over Tom, the happy hamster! Na het parachutedebacle vreest ze echter haar baan te verliezen. “Oh dear, is this the end of my career? No, it can’t be. I’m a journalist of the highest standards and integrity,” zegt ze terwijl ze verslag uitbrengt in een varkensstal tussen het geknor en de uitwerpselen. Haar ex Daniel Cleever vraagt haar om te komen werken voor The Smooth Guide, omdat er te weinig vrouwen in de ploeg zitten. “I’m a top television journalist, not some boorish bint in a bikini,” antwoordt ze resoluut. Daniel vindt dat straffe woorden voor iemand die niet weet waar Duitsland ligt. Tja, Bridget is soms inderdaad wat naïef en laat zich ook niet altijd van haar meest elegante kant zien. Maar ze heeft iets aandoenlijks, haar reportages worden door iedereen gesmaakt en haar enthousiaste visie op het leven werkt aanstekelijk. “I truly believe that happiness is possible. Even when you’re 33 and have a bottom the size of two bowling balls!”

Robin Scherbatsky (Cobie Smulders) is het nieuwsanker van Metro News1 in de populaire sitcom ‘How I met your mother’. Voor haar vaste job als nieuwspresentator, verzorgde Robin nietszeggende uitsmijtertjes aan het eind van de nieuwsuitzending. Toch won ze hiermee de Local Area Media Award voor haar verslag over Pickles, de zingende hond. Tijdens vrijpartijen kijkt ze het liefst naar nieuwsuitzendingen waarin ze zelf presenteert. Haar stopwoord is ‘but…umm’ en telkens wanneer ze dit zegt in een tv-uitzending moeten de vrienden drinken, als gevolg van een drankspelletje dat gewijd is aan het woord.  Naarmate de jaren vorderen, werkt Robin zich op als nieuwslezer en is ze zelfs enige tijd correspondent in Japan. Challenge accepted…maar korte tijd daarna keert ze terug naar New York.  Als ze na een tijdje zonder werk zit, dreigt ze uitgewezen te worden naar haar land van herkomst, Canada. Dankzij goede vriend Barney krijgt ze gelukkig haar eigen talkshow ‘Come on, get up New York!’, een ochtendprogramma dat ze nadien verlaat om voor World Wide News te werken.

Robin is een ambitieuze, carrièregerichte, sterke vrouw met mannelijke trekjes. Maar ze is ook enorm begaan met haar vrienden en hoewel ze zelfzeker overkomt, is heeft ze veel twijfels over zichzelf. Ze is voortdurend op zoek naar evenwicht en bevestiging. Robin Scherbatsky is een realistische weergave van de moderne vrouw in al haar complexiteit. Iedere vrouw herkent zich in de onhandigheid, maar puurheid van Robin. En anders is er maar een goede raad: ga op zoek naar de Scherbatsky in jezelf. It’s gonna be, legend…wait for it…dary! Lgendary!