De oudste dochter van een gezin staat ambitieuzer in het leven en waagt zich dus ook makkelijker aan hogere studies dan haar kleine broer of zus. Dat wijst een onderzoek aan de universiteit van Essex uit. Statistisch gezien is de eerstgeborene dus succesvoller dan de jongere kinderen in het gezin. De oudste dochter pakt het bijgevolg grootser aan en zo krijgt het begrip ‘grote zus’ een extra betekenis.

Gewoonlijk krijgen kinderen binnen hetzelfde gezin ook dezelfde opvoeding. Daarbij is het niet uitzonderlijk dat broers en zussen dezelfde interesses meekrijgen van hun ouders. Zo lijken Hollywood en de showbizzwereld soms wel een familiebijeenkomst. Maar niet elk gezinslid is getroffen door evenveel erkenning. Deze 8 relatief bekende artiesten staan, ondanks hun eigen talent, al jaren in de schaduw van hun nog bekendere grote zus.

1. Kate & Pippa Middleton

Kate & Pippa

Deze Britse zusjes volgden beiden een opleiding op prestigieuze privéscholen en behaalden alle twee een universitair diploma. Kate (31, rechts op de foto) heeft een graad in de kunstgeschiedenis en Pippa (30) in de Engelse literatuur. Het enige verschil is dat Kate tijdens haar studies haar droomprins tegenkwam. Op het huwelijk van Kate en prins William, was het echter Pippa die met de aandacht ging lopen. Tijdens het koninklijk huwelijk werd Pippa uitgebreid geprezen voor de nauw aansluitende jurk die ze toen droeg. De jurk van ontwerper Alexander McQueen zorgde ervoor dat kiekjes van Pippa’s poep de wereld rondgingen. Het maakte haar een van de meest begeerde vrijgezellen van 2011. Maar uiteindelijk is het wel haar 1-jaar oudere zus die een (kroon)prins aan de haak geslagen.

2. Penélope & Monica Cruz

Penelope & Monika

Deze Spaanse zusjes zouden wel tweelingzussen kunnen zijn. In de film ‘Pirates of the Caribbean: on stranger tides’, was Monica (37, vooraan op de foto) de stand-in van haar grote zus. Penélope (40) was namelijk zwanger tijdens de opnames. Omdat de twee zussen zo op elkaar lijken, koos de regisseur ervoor om afwisselend te werken met close-ups van de bevallige Penélope en beelden van Monica. In 2008 werkten de zussen mee aan een campagne voor de Spaanse modeketen Mango. In 2012 deden zij dat nog eens over voor het Britse lingeriemerk Agent Provocateur. Beide dames hebben er een succesvolle dansopleiding opzitten, maar kozen achteraf voor een acteercarrière. Toch is het vooral Penélope die opgemerkt wordt in de filmwereld, mede dankzij rollen in de films van Pedro Almodovar en Woody Allen. De oudste dochter van de Cruz-familie is de eigenaar van talrijke filmprijzen (waaronder een Oscar voor ‘Vicky Cristina Barcelona’ en een César voor ‘Volver’) en een ster op de Hollywood Walk of Fame. Ze was een hele tijd de verloofde van Tom Cruise, maar trouwde toch met collega-acteur Javier Bardem (ook een Oscarwinnaar).

3. Beyoncé & Solange Knowles

In de jaren ’90 verovert de meidengroep Destiny’s Child de wereld. Het trio wint 3 Grammy Awards, maar Kelly, Michelle en Beyoncé verliezen geleidelijk aan hun charme. Beyoncé (32) richt zich voortaan op een solocarrière. En dat is met ‘Crazy in love’ een schot in de roos. Sindsdien is ze niet weg te slaan uit de hitparades.  Ze werkt samen met onder andere Missy Elliot, Sean Paul, Lady Gaga en Shakira. Op de koop toe slaat ze ook de rapper Jay Z aan de haak. Ook behoort ze tot de persoonlijke vriendenkring van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Onlangs deed zich een gerucht voor over een mogelijke affaire tussen de R&B-zangeres en de president, maar beide partijen ontkenden dit. Beyoncé is gelukkig getrouwd met Jay Z en dat huwelijk is gezegend met de komst van hun dochter, Blue Ivy.

      Beyonce-and-Solange

Tijdens de tournees en afterparties van Beyoncé en Destiny’s Child mocht zus Solange (27) soms komen opdraven als danseres of backing vocal. Als Kelly Rowland zich tijdens een optreden backstage bezeert, mag Solange haar tijdelijk vervangen op het podium. Ze schreef zelfs meerdere liedjes voor de meidengroep.  Op haar 16de bracht ze haar eerste album uit en op haar achttiende werd ze moeder van een zoontje. Ze werkte samen met artiesten als Pharell en Timbaland.  Maar gedurende haar hele carrière wordt Solange vergeleken met haar zus Beyoncé. “I’m not her and never will be”, zingt ze in het nummer ‘God given name’. In dit liedje maakt de zangeres komaf met de gelijkenis tussen haar en Beyoncé. Toch ontkent ze elke vorm van rivaliteit en concurrentie tussen zichzelf en haar grote zus. Ze hanteren immers allebei een andere stijl en spreken een ander publiek aan. Toch moet het moeilijk zijn in de schaduw te staan van iemand die 17 Grammy Awards op de schouw heeft staan, haar eigen kleding-en parfumlijn heeft en geregeld op het grote scherm te zien is. Beyoncé schittert namelijk niet enkel in haar videoclips, maar heeft er met films als ‘Austin Powers’ en ‘Dream Girls’ ook een filmcarrière op nagehouden. Haar Queen B noemen, is duidelijk een understatement.  

4. Paris & Nicky Hilton

Paris & Nicky

Deze twee Amerikaanse zussen genieten een societystatus dankzij hun overgrootvader Conrad Hilton, oprichter van de gelijknamige hotels. Als tieners prijkte zowel Paris (32) als Nicky (30) in een editie van het prestigieuze modeblad Vogue. Toch is het vooral Paris die in de spotlights staat. ‘Midnight in Paris’, een uitgelekte sekstape van de erfgename zorgde hiervoor. Dankzij dit incident geraakt Paris bekend bij het grote publiek. Samen met haar toenmalige BFF, Nicole Richie, paradeert Paris vijf seizoenen lang in de realityreeks ‘The Simple Life’. Ze probeert het als actrice in meerdere films, maar krijgt pas echt aandacht voor haar rol in de horrorfilm ‘House of Wax’. Daarnaast maakt ze haar opwachting als zichzelf in films als ‘The Bling Ring’ en ‘Zoolander’. Met het nummer ‘Stars are blind’ probeert ze iets in de muzikale richting en ook achter de draaitafel is ze actief als dj. Daarbuiten heeft ze haar eigen parfumlijn en ontwerpt ze kleren samen met haar zus.   Kleine zus Nicky houdt zich voornamelijk bezig met modellenwerk en het ontwerpen haar eigen kledinglijn. Enkele jaren geleden probeerde ze een eigen vestiging van een Hilton-hotel te openen. Dit mislukte. Maar Nicky is vastberaden een succesvolle zakenvrouw te worden. Ze wil een carrière dat niet gebaseerd is op het imago van partygirl, zoals dat bij haar zus Paris het geval is.

5. Kylie & Dannii Minogue

Kylie & Dannii

De succesvolste zusjes van Australië zijn ongetwijfeld Kylie (45, links op de foto) en Dannii (42)Minogue.Bij alle twee werd al vroeg acteertalent ontdekt. Kylie debuteerde in de Australische soap ‘The Sullivans’ (een rol waarvoor beide zusjes auditie deden) en werd pas echt bekend door haar rol in ‘Neighbours’. Dannii speelde op haar beurt mee in de Australische serie ‘Home & Away’, een rol die minder opgemerkt bleef.

Maar de kindsterretjes werden groot en bouwden naast een acteercarrière ook een mooi muzikaal repertoire uit. Met hits zoals ‘Spinning around’, ‘In your eyes’, en ‘Love at first sight’ staat Kylie even hoog in de muzikale rankings als Madonna. Logisch, want ‘Can’t get you out of my head’ is nu eenmaal een nummer dat je niet zomaar uit je hoofd kan zetten. Ook in 2000 had ze een hit te pakken met ‘Kids’, een duet met niemand minder dan Robbie Williams. Verder wordt Kylie geprezen om haar mooie lichaam, in het bijzonder haar poep, die voor 5 miljoen dollar is verzekerd.Dannii Minogue is naast een paar hits (‘All I wanna do’ en ‘Put the needle on it’)  vooral bekend door haar rol als jurylid in talentenjachten zoals ‘Australia’s got talent’ en ‘X-factor’. Maar de zus met de grootste x-factor is en blijft toch wel Kylie.

6. Jessica & Ashlee Simpson

Jessica & Ashlee Simpson

Jessica Simpson (31, rechts op de foto) was net als Britney Spears en Justin Timberlake een kindsterretje. Jammer genoeg loopt haar muzikale loopbaan niet van een leien dakje. Ze krijgt pas enige naambekendheid door met haar toenmalige echtgenoot mee te spelen in de realityreeks ‘The Newlyweds’ op MTV. Ze krijgt enkele rollen aangeboden in films en neemt voor de film ‘The Dukes of Hazard’ ook een nummer op dat wel goed ontvangen wordt bij het grote publiek. Met ‘These boots are made for walking’, een cover van Nancy Sinatra, scoort Jessica eindelijk. De zangeres/actrice komt ook nog aan de bak als modeontwerpster. Zo produceert ze onder andere lingerie, schoenen, handtassen en zonnebrillen.

Als Jessica de sterrenstatus bereikt, staat haar zusje Ashlee (27) naast haar op het podium als achtergronddanseres. Hoewel Jessica bekender is, heeft haar zusje duidelijk meer succes op muzikaal vlak. Het eerste album van Ashlee Simpson komt in de VS direct op nummer 1 in de hitparades.  In het nummer ‘Shadow’ benadrukt Ashlee dat ze helemaal anders is dan haar ‘barbiezus’ Jessica.  Toch krijgt ook Ashlee net als haar zus een eigen serie op MTV, ‘The Ashlee Simpson Show’. De twee zijn dus aan elkaar gewaagd, misschien is ‘The Simpsons’ wel een goede naam voor een derde realtyreeks?  

7. Carice  & Jelka van Houten

Met een vader die schrijver, musicoloog én filmhistoricus is, kon het niet anders of de zusjes Carice (38) en Jelka (36) van Houten groeiden op met kunst en cultuur. Beide meisjes kwamen dan ook al vlug aan de bak in theater-en musicalproducties. In de komische dramafilm ‘Jackie’ uit 2012 zijn de twee zussen naast elkaar te zien als de tweeling Sofie en Daan.

Carice & Yelka

Toch is het vooral Carice die met de prijzen (en de aandacht) gaat lopen. Terwijl kleine zus Jelka vooral gastrollen speelt in televisieseries en soaps (‘Verborgen Gebreken’, ‘Gooische Vrouwen’ en ook de Nederlandse versie van ‘Wat als?’), blinkt haar oudere zus Carice uit op het grote scherm. In 2005 kreeg Carice al haar tweede Gouden Kalf (prijs Nederlands filmfestival) voor haar rol in ‘Minoes’. De film betekende haar doorbraak bij het grote publiek. Enkele jaren later volgt haar internationale doorbraak door de oorlogsfilm ‘Zwartboek’. Ze wordt opgemerkt door niemand minder dan Tom Cruise en mag zijn echtgenote spelen in ‘Valkyrie’. Verder staat ze op het grote scherm naast namen zoals Leonardo Dicaprio, Jude Law, Clive Owen en Benedict Cumberbatch. Ze is tevens het ‘cadeautje’ in ‘Alles is liefde’, een film die ook een Vlaamse versie heeft. Het grote publiek kent haar nu vooral als de toverheks Melisandre in de populaire fantasyreeks ‘Game of Thrones’.

8. Leah & Chris Thys

Leah & Chris

Het leeftijdsverschil tussen de zussen Thys is net geen tien jaar. Toch hebben ze beiden dezelfde interesse en passie voor de theaterwereld. Ze werkten alle twee voor het Gentse Nederlandse Theater (NTGent) en zijn ook nog eens goed vertegenwoordigd op het kleine scherm. Leah (69, linkse foto) is misschien wel het meest bekend dankzij haar rol als Marianne Bastiaens in de populaire soap ‘Thuis’. Chris (60) speelt vooral kleine rolletjes in Vlaamse series zoals ‘Heterdaad’, ‘Recht op recht’, en ‘Flikken’, en is bij het grote publiek vooral bekend om haar rol van de ex-vrouw van Witse in de gelijknamige serie. Enkele jaren geleden speelde ze ook effectief de zus van Marianne in ‘Thuis’. Maar ook daar ging haar grote zus met de aandacht (én de man van Chris’ personage) lopen.

Andere bekende zussen

venus & serena

Venus & Serena Williams: Venus en Serena worden vaak in een adem genoemd. Ze delen dan ook dezelfde passie en hetzelfde talent, namelijk tennis. Samen wonnen ze alle grandslamtoernooien tot nu toe. Venus wordt beschouwd als een van de beste tennisspeelster ooit, maar kleine zus Serena moet hiervoor niet onder doen. Want zij heeft twee keer zoveel grandslams (enkel spel) gewonnen dan haar ‘big sister’.

Olson

Mary-Kate, Ashley en Elizabeth Olsen: de Amerikaanse tweelingzusjes MK en Ashley Olsen werden wereldberoemd door hun rol als baby Michelle in ‘Full House’. In de filmwereld werden ze bekend dankzij de familiefilm ‘It takes two’. Nadien kregen ze vooral brave filmrollen toegewezen en wilden ze zich vooral profileren als stijliconen. Hun jongere zus Elizabeth vaart duidelijk een andere koers met gewaagde rollen als Martha in ‘Martha Marcy May Marlene’ en Marie Sebastian in ‘Oldboy’. Ze is misschien nog niet even bekend als haar oudere tweelingzussen, maar staat wel op de lijst van meest beloftevolle actrices.

emily-and-zooey-deschanel   

Emily & Zoeey Deschanel: de zusjes Deschanel zijn geboren in Amerika, maar hebben Franse en Ierse roots. Emily was in 2004 een dé actrices om naar uit te kijken. Die voorspelling maakte ze waar toen ze een jaar later voor het eerst de rol van forensisch antropologe Temperance Brennan voor zich nam in de serie ‘Bones’. In dezelfde serie speelt ook haar zus, Zoeey een gastrol als de achternicht van dr.Brennan. De jongste Deschanel speelt vooral mee in films (o.a. ‘500 days of summer’, maar is sinds 2011 de nieuwe it-girl dankzij de populaire sitcom ‘New girl’.