Het scheenbeen-schoppen-kampioenschap. Het Engelse Shin-Kicking is ontstaan vanuit het briljante (?) idee de tegenstander tegen de scheenbenen te trappen tot hij erbij neervalt. In de 17de eeuw, toen de aftrap voor de sport gegeven werd, schopten de deelnemers elkaar nog met schoenen met een stalen tip. Vandaag gaat het kampioenschap er iets lieflijker aan toe, met ‘zachte’ schoenen en broeken gevuld met stro om de trappen op te vangen!

De ik-jaag-op-kaas-wedstrijd. Dit extreem gevaarlijke sportevenement, dat desondanks al meer dan 100 jaar oud is, wordt jaarlijks georganiseerd in het Engelse Gloucestershire, op Cooper’s Hill. In deze Cheese Chasing of Cheese Rolling competitie wordt een bol kaas de berg afgegooid, wat het startschot geeft voor een dolle menigte om hier zo hard als mogelijk achterna te gaan. Wie de kaas eerst beet heeft, neemt hem samen met enkele minutes of fame mee naar huis.

Het draag-je-vrouw-wereldkampioenschap. Wat ooit als een onschuldige grap van start ging, is nu de jaarlijkse nationale trots van de Finnen: het Wife Carrying World Championship. In deze wedstrijd win je door je vrouw – of die van een ander – sneller over de eindmeet te dragen dan de concurrentie. Het betreft een hindernissenparcours van een dikke 250 meter.

De konijnen-jumping-show. Alleen Denen denken bij het woord jumping hoogstwaarschijnlijk spontaan aan konijnen – en niet aan paarden of honden. De Bunny Jumping Show, in Scandinavische landen bekend onder de naam Kaninhob, raakte intussen wereldwijd bekend, en is dan ook zeer populair. Niet moeilijk als je ziet hoe schattig dit soort jumping is!

Het extreem-strijken-kampioenschap. Ook de uiterst bizarre Britse sport extreem strijken heeft een eigen kampioenschap, voor het eerst gehouden in 2002 in het Duitse Beieren. Bij het Extreme Ironing World Championship komt het erop neer je strijkplank naar een extreme locatie mee te nemen, om daar je was te strijken. Categorieën in de competitie zijn: urban, water, forest, rocky & freestyle. Kandidaten die eens willen proberen?