Hoewel haar achternaam het doet vermoeden, laat Angelina Jolie in ‘Maleficent’ niet haar mooiste kant zien. In de film geeft Jolie gestalte aan de gemene heks die Doornroosjes vinger laat prikken aan een spinnenwiel. Deze live-action remake van Disney vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van de slechterik in plaats van de held.

Door animatie grotendeels achterwege te laten en met echte personen te werken, lijken de tovenaars en heksen nog echter en dus nog enger. Maar onze innerlijke kinderhartjes gaan nog altijd als een gek te keer bij het zien van deze 8 getekende griezels.

1. De Boze Stiefmoeder

1. Heks Sneeuwwitje_Boze stiefmoeder

De mooiste van het land, maar door haar slechte karakter blijft daar nog weinig van over. We schrikken nog steeds van haar verschijning van de oude bedelvrouw. “Helemaal alleen, mijn kind?” Bij het horen van deze vraag (en de toon ervan) kunnen wij Sneeuwwitje alleen maar aanraden ramen en deuren te sluiten!

2. Cruella Devil

2 cruella devil

Wie honderden dalmatiërhondjes levend wil villen is al niet goed bij zijn hoofd. Als kleine kindjes waren we wellicht niet bezig met het woordspelletje rond Cruella’s naam. Haar duivelse blik tijdens de spannende achtervolgingsscène deed ons genoeg gruwelen.

3.Ursula

3.Ursula

In het verleden was ze niet bepaald een doetje, heel begrijpelijk werd ze vaak een heks genoemd.
Maar ze heeft gedecideerd, op een dag zichzelf bekeerd en heeft zich aan haar nieuwe bestaan verzoend.

Dat zingt Ursula in Disney’s ‘De Kleine Zeemeermin’. Deze zeeheks is naar eigen zeggen ‘tamelijk behendig’ met toveren en krijgt zelf zeekoning Triton klein. Deze heks is deels mens, deels octopus en op de koop toe wordt ze ook nog eens begeleidt door de twee alen, Gruwel en Griezel. In de slotscène van de film verandert Ursula zichzelf in een gigantisch zeemonster en gaat ze uiteindelijk met tentakel en al ten onder.

4. Malafide

4. sleeping-beauty-maleficent-2

Bij de babyshower van Doornroosje doen de Drie Goede Feeën elk een wens voor het pasgeboren prinsesje. Partycrasher Malafide neemt wraak omdat ze niet is uitgenodigd op het feestje en spreekt een vloek uit over het kind. Ze zal zich op 16-jarige leeftijd prikken aan een spinnenwiel en…sterven.

Niet alleen het uiterlijk van de heks deed ons als kind huiveren, er waren andere factoren die meespeelden. Zoals de groene gloed en vlammenzee tijdens onheilspellende momenten, haar raaf Diablo en de geniepige helpertjes in haar kasteel. De verdoofde blik in Aurora’s ogen wanneer ze gehypnotiseerd is, vonden we als kind ook al niet normaal. De transformatie van Malafide naar een reusachtige draak wekten bij sommigen onder ons ook een gilletje op.

5. Medusa

5.Medusa

In de eerste film van ‘De Reddertjes’ moeten Bianca en Bernard de kleine Penny redden uit de handen van Medusa, een gekke vrouw die op een boot woont. Haar verschijning is allerminst zachtaardig te noemen. We huiveren nog steeds wanneer ze zich voor de spiegel ontdoet van haar valse wimpers. Van haar gifgroene ogen en oranje haar lagen we dan weer wakker in bed. Ze is het soort vrouw dat er niet voor terugdeinst te waterskiën op de rug van twee krokodillen.

6. Madame Mim

6.Mim

Madame Mim is veeleer een gek figuur dan een griezel. Toch was het schrikken wanneer ze zich tijdens het transformatieduel met Merlijn de tovenaar veranderde in een slang, draak en neushoorn. Wanneer ze zichzelf voorstelt aan de jonge Ward, verandert ze zich in een eng varken. Ze opent de jacht op Ward, die omgetoverd is tot een vogel, in de gestalte van een gevaarlijke kat. Gelukkig wordt ze geveld door de mazelen.

7. De Hartenkoningin

7.queen of hearts

Hoe lief ze zich ook in het begin voordoet, zo slecht is ze als je haar voor de voeten loopt. Zeker wanneer je haar de verkeerde rozen bezorgd, kan dat wel eens je hoofd kosten. Wanneer de Hartenkoningin ontploft van woede en de achtervolging op Alice inzet, ben je blij dat het uiteindelijk maar een nare droom was.

8. Mevrouw Tremaine

8.Cinderella-79

Op het eerste zicht de minst enge persoon uit het lijstje. Maar haar sluwheid en geslepen karakter maken haar minstens even slecht als haar collega’s. Door haar jaloezie voor haar stiefdochter, Assepoester, heeft ze letterlijk groene ogen gekregen en komt het slechtste in haar naar boven. Die ogen blijven, zelfs na het eind van de film, nog op je netvliezen gebrand.