7 Clichés Die Je Nooit Mag Gebruiken Bij Een Sollicitatie

223

Een verzorgd uiterlijk, een goede présence, intelligente vragen stellen en doordachte antwoorden geven. Dat zijn meestal de sleutels tot een goed sollicitatiegesprek. Jammer genoeg is niet iedereen op de hoogte van die vier criteria’s en heel wat mensen gaan dan ook in de mist tijdens zo’n gesprek. Om dat te voorkomen, geven wij je in dit artikel zeven clichés die je beter vermijdt bij een sollicitatie. Tenzij je op voorhand al beslist hebt dat die job toch niets voor jou is, raden wij je aan om onze raad zo goed mogelijk op te volgen.

Cliché 1: Hoeveel ga ik verdienen?

Begin nooit zelf over het loon tijdens een sollicitatie. Zo geef je namelijk de indruk dat het je alleen maar om geld te doen is.

Cliché 2: Zeggen dat je geen zwakke punten hebt wanneer je gevraagd wordt om er drie op te sommen.

Vol zelfvertrouwen zeggen dat je geen zwakke punten hebt, doet je arrogant overkomen. Zoek een aantal zwakke punten bij jezelf en vertel er ook meteen bij wat je gaat doen om die te verbeteren.

Cliché 3: Wees eerlijk over je capaciteiten.

Zeggen dat je vlot Spaans spreekt terwijl je woordenschat zich beperkt tot ‘dos cervezas por favor’ is absoluut geen goed idee. Wees eerlijk en vergeet zeker niet te vermelden dat je snel dingen oppikt.

Cliché 4: Zeggen dat je een teamplayer bent

Velen geven aan een teamplayer te zijn omdat ze weten dat zoiets goed scoort op een sollicitatiegesprek. Wees uniek en vertel WAAROM je een teamplayer bent. Geef concrete voorbeelden en situaties.

Cliché 5: Vraag bij een sollicitatiegesprek nooit of er mogelijkheden zijn om hogerop te raken.

Focus in de eerste plaats op de job waarvoor je solliciteert. Mocht je ooit in aanmerking komen voor een promotie, dan zal je dan wel meer uitleg krijgen over de mogelijkheden om hogerop te komen.

Cliché 6: Antwoord nooit ‘ik weet het niet’

Zoek altijd naar een intelligent antwoord en neem desnoods even een pauze voor je iets terugzegt. Wanneer jij onmiddellijk zegt dat je iets niet weet, gaat de persoon rechtover je al snel denken dat je niet eens moeite wil doen om na te denken over een antwoord.

Cliché 7: Zeggen dat de HR-manager een interessante vraag gesteld heeft

Natuurlijk weet die persoon dat dat een goede vraag is, anders zou hij/zij ze nooit stellen. Zulke uitspraken worden niet gezien als complimenten, integendeel.