Tien punten die je in het oog moet houden bij de aankoop van nieuwe banden

194
© Depositphotos

Het maakt niet zoveel uit of je veel of weinig gebruik maakt van je auto. Op een gegeven moment zul je nieuwe banden moeten aanschaffen. Wie goed om zich heen kijkt, zowel bij fysieke winkels als online aanbieders als Tirendo, ziet een veelvoud aan banden, in alle soorten en maten en van gerenommeerde merken tot B-merken. Weet jij welke autoband voor jouw auto en jouw rijgedrag het best geschikt is? Wellicht dat de volgende tien aandachtspunten je een heel eind op weg helpen.

Vervang je zomerbanden op tijd
Ook al rij je weinig, je banden zullen toch slijten. Let hierbij vooral op de profieldiepte. Bij zomerbanden moet het minimaal 1,6 mm diep zijn, maar 2,5 mm minimaal is verstandiger. Als je meet, doe dat dan op meerdere plekken, omdat banden meestal niet uniform slijten.

Vervang je winterbanden op tijd
Bij winterbanden, die meer grip nodig hebben, kun je het beste 4 mm diepte aanhouden. Meet ook hier op verschillende plekken en hou er rekening mee dat ze in veel landen verplicht zijn.

Zorg voor een veilige reserveband
Als het goed is, blijft je reserveband jarenlang ongebruikt in je kofferbak liggen. Maar vergis je niet, ook al gebruik je hem nooit, het rubber van je band is wel een natuurproduct dat in kwaliteit achteruit kan gaan. Check de staat van je reserveband dus regelmatig en vervang hem als het rubber scheurtjes vertoont en bros wordt.

Winterbanden en zomerbanden, beide zijn nodig!
Ook al hebben we nu al een aantal jaar geen echte strenge winter gehad met veel ijzel en sneeuw, bezuinigen op winterbanden is bezuinigen op veiligheid. Winterbanden hebben een ander en dieper profiel, hun rubber is perfect geschikt om optimale grip te hebben bij lagere temperaturen en hun remweg is aanzienlijk korter onder winterse omstandigheden dan dat van zomerbanden. In een aantal landen zijn ze in de wintermaanden bovendien verplicht.

A-merk of B-merk?
Banden van gerenommeerde merken zijn vaak kwalitatief een stuk beter en slijten aanmerkelijk minder. Wat kan je het beste aanschaffen, nu de prijs van A-merkbanden vaak een stuk hoger ligt? Dat hangt af van je rijgedrag. Rij je jaarlijks veel kilometers, kies dan voor een A-merk. Rij je slechts incidenteel, dan weegt de lagere prijs van een B-merk vaak op tegen de iets hogere slijtage.

Identieke banden op dezelfde as
Laat je niet verleiden om met verschillende banden te rijden. Zorg ervoor dat je banden op je achteras exact dezelfde zijn. Hetzelfde geldt voor je vooras. Kleine verschillen tussen merken kunnen grote gevolgen hebben. Tijdens het rijden staat je auto, en zeker de wielassen bloot aan enorme krachten. Je assen moeten altijd zo optimaal mogelijk in balans zijn.

Haal informatie van je bandenlabel
Sinds 2012 is het verplicht om een bandenlabel te krijgen bij nieuwe banden. Dit label geeft informatie over rolweerstand, grip op nat wegdek, geluidsniveau en brandstofverbruik. Zorg dat je deze informatie begrijpt.

De juiste maten? Ze staan op je autoband
Je autoband geeft zelf aan de zijkant belangrijke informatie over leverancier, breedtemaat, inchmaat, draagkracht en snelheidscategorie.

Let op de bandenspanning
In de handleiding van je auto staat welke bandenspanning je banden nodig hebben bij licht gewicht en wanneer je auto zwaar geladen is. Let er bij de aanschaf van banden op dat ze jouw bandenspanning aankunnen.

Goed advies is goud waard
Als je niet alles van autobanden afweet, ga dan vooral in zee met een online leverancier die naast leverancier ook optreedt als laagdrempelige adviseur. Het gaat immers om jouw veiligheid.

Wees altijd goed verzekerd
Zelf al heb je de beste banden en heb je je goed laten adviseren, goede en betaalbare autoverzekering is nog steeds van enorm groot belang (en ook verplicht) als je de weg op gaat. Contacteer steeds je verzekeraar en bekijk samen of je goed verzekerd bent!