Oorsmeer hoort bij het lichaam en iedereen heeft er mee te maken. Velen vinden het vies, terwijl de ander het niet zo erg vindt. Er is echter veel over te weten en misschien wel meer dan je misschien zou denken. Daarom een overzicht met informatie over oorsmeer.

1. De gehoorgang is zo goed als zelfreinigend. Het oorsmeer kan zelf naar buiten komen, dit door onder meer door de bewegingen die je met je kaken maakt. Eén op de twintig volwassenen en één op de tien kinderen kunnen echter wel last krijgen van een oorsmeerprop. Dit is dat er een propje wordt gevormd en waardoor de gehoorgang wordt afgesloten. In dat geval kan het geluid soms wat minder goed bij het trommelvlies komen. Daardoor lijkt het alsof het gehoorvermogen plotseling is afgenomen. Het kan ook jeuk en zelfs pijn veroorzaken.

2. Oorsmeer is nuttig, want er dringen hierdoor minder stofdeeltjes, bacteriën en schimmels via de ooropeningen de oren in.  Het oorsmeer bestaat uit een mengsel van afscheidingen en die worden geproduceerd door oorsmeerklieren in de gehoorgangen, maar ook door haartjes, dode huidcellen en vuiligheid.

3. Veel mensen pulken het oorsmeer met een wattenstaafje uit hun oren. Dit is echter niet goed. Het oorsmeer wordt door een wattenstaafje juist verder in het oor geduwd. Het is beter om te wachten tot het er vanzelf uitkomt of om baby of zonnebloemolie in het oor te druppelen. Ook kan met een douchestraal, niet van te dichtbij, het oor schoon gemaakt worden. Verder kan er spray worden gebruikt. Spray zorgt ervoor dat het oorsmeer uiteen valt en zo gemakkelijker uit het oor kan gaan. Als dit allemaal niet helpt, dan kan de huisarts uitkomst bieden. Dit door het oor of de oren uit te spuiten met lauw water.

4. Er moeten geen zogenoemde oorkaarsen worden gebruikt bij het verwijderen van oorsmeerproppen. Nu zal je je vast afvragen wat oorkaarsen zijn. Nou, diverse volksstammen gebruiken een holle brandende kaars en plaatsen deze vervolgens in het oor. Onderin de kaars ontstaat dan een vacüum en hierdoor kan het oorsmeer eruit worden getrokken. Volgens artsen werkt het echter niet en het is gevaarlijk volgens hen. Benieuwd naar hoe het werkt? Nou, zo ziet het eruit.

5. Oorsmeer ziet er niet overal op de wereld hetzelfde uit. Het oorsmeer in Azië is bijvoorbeeld droger dan in de westerse landen.  Dit is genetisch zo bepaald. Onderzoekers kunnen hierdoor wel de etnische afkomst van iemand gemakkelijk achterhalen, want alleen het oorsmeer hoeft dan bekeken te worden.

6. Heb je zacht, plakkerig oorsmeer en oksels waarvan een niet al te frisse lucht komt? Dan is dat misschien een slecht voorteken. Onderzoekers uit Japan hebben namelijk ontdekt dat dit te maken kan hebben met een gen, ABCC11, dat borstkanker veroorzaakt. Oorsmeer dat opeens over een langere periode anders is geworden, kan dus wellicht een vroege voorspeller van borstkanker zijn.

7. Tot en met de negentiende eeuw werd oorsmeer nog gebruikt als lippenbalsem.

8. In Japan laten mensen vaak hun oorsmeer door anderen verwijderen. Dit laten zij doen in een soort schoonheidssalon en dat heet Mimisouji. Het oorsmeer wordt verwijderd met speciale stokjes: mimikaki. Het verwijderen gaat vrij simpel omdat Japanners droger oorsmeer hebben, zoals bij punt 5 werd genoemd. Naast het verwijderen in een salon, kan het oorsmeer ook gewoon op straat worden verwijderd.

9. Ook walvissen hebben oorsmeer. Onderzoekers kunnen aan de hand van het bestuderen van oorsmeerproppen van dode walvissen bepalen hoe oud ze zijn geworden. Onderzoekers kunnen ook bepalen met welke vervuiling ze te maken hebben gehad. Men kan ook zien wanneer de dieren extra stresshormoon hebben geproduceerd. In 2007 werd er nog een oorsmeerprop van een walvis van 25 centimeter lang geanalyseerd.

10. De roodsnavelossenpikker (foto, onder) is een zangvogel die in Oost-Afrika leeft en onder meer oorsmeer eet. Als de vogel honger heeft dan gaat hij op de rug van een neushoorn, gnoes of rund zitten om daar teken, horzellarven en andere parasieten op te pikken. De roodsnavelossenpikker pikt echter ook graag in de oren van de dieren om het oorsmeer op te eten. Een absolute win-winsituatie dus. De roodsnavelossenpikker heeft een lekker hapje en de dieren schone oren.

rood
Bron: Wikipedia.nl

 

Bron afbeelding en inhoud tekst: sanusi.nl/quest.nl