De beste dampkap – Hoe een dampkap kiezen?

191
© AEG

Er is niets erger dan de geur van het avondeten die een heel huis of appartement doordringt. De enige juiste manier om dit te voorkomen is door een goede dampkap te gebruiken.

Niet alle dampkappen zijn echter hetzelfde of evengoed sommige modellen. Bij sommige modellen is het zo erg dat je nauwelijks een verschil hebt, of je de dampkap nu aanzet of niet. Uiteraard zijn er wel goede en efficiënte dampkappen die betaalbaar zijn en die je zelf kan installeren. Dit is een informatief artikel om je te helpen zoeken naar de juiste dampkap.

Wat is een dampkap?

Een dampkap is een toestel dat boven het fornuis geïnstalleerd wordt. Het zuigt de met vet verzadigde geuren op en zuivert de lucht. In principe kan je er gefrituurd voedsel en vlees onder klaarmaken zonder dat de hele buurt mee kan genieten van jouw kookkunsten. Door een dampkap is het mogelijk te genieten van je eten zonder de vieze geur van bijvoorbeeld gegrilde gerechten. Tot slot, door de vette lucht in een dampkap op te zuigen, vermijdt je dat jouw muren verkleuren door de vette lucht.

De 10 beste dampkappen

Hoe kies je een dampkap?

Er zijn verschillende criteria waarmee rekening moet worden gehouden om te weten welke dampkap moet worden gekozen. Als eerste kan je best in je keuken te kijken of je er ruimte voor hebt en deze goed op te meten.

Het afzuigsysteem
Er zijn twee soorten dampkappen: met recirculatie of met luchtafvoer.
De recirculatiefunctie recycleert de lucht voordat deze terug in de keuken komt. In een recirculatie dampkap zit een koolstoffilter die de lucht zuivert. Het is van essentieel belang dat deze filter om de 6 maanden vervangen wordt. Een dampkap met luchtafvoer werkt zonder filter en zorgt voor een betere luchtafvoer direct naar buiten. Hiervoor is het noodzakelijk dat er aan gat in de buitenmuur gemaakt wordt, tenzij dit reeds is voorzien.
De afzuigcapaciteit
We hebben het over afzuiging of luchtstroom. Het is de maximale hoeveelheid lucht die het apparaat binnen een uur aanzuigt en kan verwerken. Dit volume wordt dus uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³/u). Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de afzuigcapaciteit, hoe efficiënter de dampkap. Maar, dit is niet voldoende, met het debiet dien je rekening te houden met de oppervlakte/volume van jouw keuken. Het eigenlijke doel van de dampkap is dat deze de lucht in de keuken meerdere malen per uur volledig kan verversen. Hoe groter de oppervlakte van de keuken, hoe belangrijker het is om een hoge luchtstroom te hebben.
Het geluidsniveau
Een stille dampkap, vooral dan een dampkap die je niet kan horen is een utopie. Meestal dien je rekening te houden met een geluidsniveau van minstens 50 dB bij het gebruik van de dampkap. Aan de andere kant gaan sommige (goedkopere) modellen tot meer dan 70 dB.
De grootte
Lucht stijgt niet een gewone rechte lijn daarom is het noodzakelijk om een dampkap te kiezen die groter is dan het kookoppervlak of je fornuis. Dit hoeft niet extreem veel groter te zijn, 5cm aan iedere zijde is meer dan voldoende.
Installatiegemak
Niet alle dampkappen worden op dezelfde manier geïnstalleerd. Degenen die naar buiten afzuigen zijn moeilijker te installeren, maar ze zijn ook het meest efficiënt van allemaal. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt en dat je gemakkelijk een verbinding met het buitengat kan maken.
Sommige dampkappen zijn gekend om makkelijk in je eentje te installeren. Bekijk dit punt zeker op voorhand zodat je niet voor verrassingen komt te staan en alsnog een professional moet inhuren.
Het ontwerp
Het overgrote deel van de dampkappen zijn zichtbaar. Ja, zelfs de meeste decoratieve dampkappen of duurste dampkappen. Je kan de vorm, de kleur en de plaatsing zelf kiezen/U kunt de vorm, de plaats en zelfs de kleur kiezen. Voor een stijlvolle en elegante dampkappen raden we je aan een kijkje te nemen bij de dampkappen ven ETNA.

Waarom een dampkap kopen?

Onder een dampkap kan je alles koken zonder dat je bang hoeft te zijn om het na enkele dagen nog steeds te ruiken. Een dampkap voorkomt ook dat de met vet verzadigde lucht zich aan de wanden van je keuken gaan hechten en zo van kleur te laten veranderen.
Bij het gebruik van de dampkap is het altijd beter deze 5 minuten op voorhand aan te zetten en nog een kwartiertje na het koken aan te laten staan.

Veelgestelde vragen (FAQ)

› Hoeveel kost een dampkap?

De laagste prijzen zijn de zeer eenvoudige modellen, dampkappen met filterdoeken, lage afzuigcapaciteit en vrij luid. Deze zijn goedkoop en kan je al hebben vanaf ongeveer €120. Voor een kwaliteits-dampkap, die efficiënt werkt, is het echter beter om meteen wat meer te betalen. De prijzen kunnen oplopen tot meer dan €1000. Vergeet niet, voor dampkappen met recirculatie dien je ook koolstoffilters te voorzien. → Bekijk hier prijzen

› Hoe hoog moet een dampkap geïnstalleerd worden?

Deze moet ongeveer tussen de 65 en 75 cm boven het kookoppervlak geïnstalleerd worden. Hoe hoger de dampkap geplaatst worden, hoe minder efficiënt deze wordt.

› Hoe maak ik een zeer vette dampkap schoon?

Wij raden je aan om een spons (de zachte kant gebruiken!) en bruine zeep te gebruiken. Het beste neem je hiervoor een spons die al een tijdje meegaat en die je na het reinigen van je dampkap direct kan weggooien.

Veel water en veel zeep. De spons moet vaak met warm water worden afgespoeld om het vet weg te krijgen. Om het aluminium te reinigen zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor dampkappen.
De metalen of herbruikbare filters kan je best 10 minuten in water en afwasmiddel laten weken voordat je deze in de vaatwasmachine legt.
→ Bekijk hier speciale schoonmaakmiddelen voor dampkappen.

Vergeet ten slotte niet dat de koolstoffilter om de 6 maanden moet worden vervangen. Dit verhoogt de efficiëntie van uw dampkap en voorkomt dat uw muren geel worden.

› De verschillende soorten afzuigkappen

Afzuigkappen zijn geclassificeerd op basis van hun ontwerp. Ze worden zelfs aangeduid als decoratieve kappen voor alle zichtbare kappen, zelfs als ze niet nodig zijn. Hieronder bevinden zich wandkappen, eilandkappen, inbouwkappen, kapkappen, intrekbare kappen, enz. Een filterunit is wanneer de kap lijkt op een lade die onder een meubelstuk is bevestigd (maar altijd boven het kookgedeelte, natuurlijk).