Hoe kies je de beste cocktailshaker?

225
© Depositphotos

De cocktailshaker is een onmisbaar iets in de bar bij het maken van cocktails. En wordt gebruikt verschillende soorten dranken en voedingsmiddelen te mengen tot een lekkere cocktail. Door het gebruiksgemak van de shaker kan je een goot aantal cocktailrecepten bereiden, voorts wordt de cocktailshaker ook gewoon gebruikt om drankjes af te koelen. Drankje in de shaker, een paar ijsblokjes erbij, goed shaken en klaar!

Om de beste cocktailshaker te kiezen zijn er verstillende criteria belangrijk. Hieronder sommen we alle zaken op die belangrijk zijn bij het kiezen van een goede cocktailshaker. Enkele belangrijk vaste punten: Merk, technische vereisten, gebruikesgemak en de prijs/prestatieverhouding van de shakers.

De 5 beste cocktailshakers en sets

→ Bekijk alle cocktailshakers

Waar op letten bij de aankoop van een cocktailshaker?

De kwaliteit van het merk

BAR Professional, Point-Virgule, VacuVin, Cosy & Trendy …

Soorten cocktailshakers

Er zijn 3 types shakers:

  1. De Manhattan shaker: Deze is de meest populaire shaker en bestaat uit een bovenstuk, met een deksel en een dop. Heeft een filter die voorkomt blaadjes, ijsblokjes, … in het glas terechtkomen.
  2. De Boston shaker: Deze heeft twee afzonderlijke delen die perfect in elkaar passen om al de ingrediënten te mengen.
  3. De Franse shaker: Deze heeft een langer hoofdgedeelte en een luchtdicht deksel.

→ Bekijk hier alle cocktailshakers

De inhoud van de shaker

Deze varieert over het algemeen tussen 200ml en 1000ml, afhankelijk van het model. Standaard cocktailshakers hebben een inhoud van ongeveer 700ml. Deze kunnen gebruikt worden om een cocktail voor 1 tot 2 personen te bereiden. Shakers met een inhoud van minder dan 400ml zijn bedoeld voor cocktails voor 1 persoon. De grotere modellen met een inhoud van meer dan 700ml zijn meer bedoeld voor professionals.

Het materiaal

Om een stevige en robuuste shaker te kiezen, raden we je aan om voor een massief roestvrij stalen model of een glazen model te kiezen. Sommige modellen zijn gemaakt van plastic of acryl. Deze worden als goedkope modellen verkocht en gaan over het algemeen niet zo heel lang mee.

Maataanduiding

Sommige cocktailshakers hebben een maataanduiding of recepten aan de binnenkant van de beker. Dit kan nuttig zijn bij het maken van de verschillende recepten.

Het ontwerp

Een cocktailshaker wordt tegenwoordig ook wel in een bar of keuken gezet om een decoratieve touch aan het geheel te geven. Sommige modellen zijn dan ook eerder wat meer fancy om het interieur meer tot zijn geheel te laten komen. Zo zijn momenteel de bijvoorbeeld de koperkleurige cocktailshaker erg in trek.

Vaatwas bestendigheid

Het overgrote deel van de cocktailshaker is vaatwasser bestendig. Sommige cocktailshaker die in kunststof gemaakt zijn, kunnen na verloop van tijd lelijk worden door de vaatwasmachine. We raden je daarom ook aan de cocktailshaker steeds met de hand af te wassen.

Welke accessoires zijn handig bij een shaker?

Om goede cocktails te bereiden, maak je best ook gebruik van de verschillende accessoires die bij je shaker inbegrepen zijn, of die je apart aankoopt. Bijvoorbeeld:

De maatbeker

Bestaande uit een 15ml en een 30ml deel, laat je toe de juiste hoeveelheid te meten om jouw cocktails zo goed mogelijk te maken.

De zeef/strainer

Hiermee kan je het ijs en/of vaste resten uit de cocktail verwijderen wanneer je deze in het glas schenkt. Bij Manhattan cocktailshaker zit dit meestal al in de schenkdop.

Cocktaillepel of Barlepel

Met zijn langwerpige vorm kan bepaalde frisdranken in je cocktail ‘ontgassen’, maar wordt over het algemeen gebruikt om te roeren.

Cocktailstamper

Deze wordt gebruikt om bepaalde vaste voedingsmiddelen die in de cocktail moeten worden gedaan (blaadjes, kruiden, fruit, enz.) te pletten of te crunchen.

Schenktuiten

Handig voor je open flessen, ze laten je toe om de alcohol in de maatbeker beter te metenwaardoor je minder zal verspillen.

Ijstang

Hiermee kunt je ijsblokjes op een hygiënische manier vastnemen zonder je vingers te gebruiken.

→ Bekijk hier alle accessoires